Chcesz mieć lepszą pamięć, gładką cerę, smukłą sylwetkę i pozbyć się przeziębienia, a do tego rozgrzać się w mroźny zimowy dzień? Sięgnij po cynamon! Ta niedoceniana przyprawa ma o wiele więcej zalet, niż powszechnie się sądzi
W czasach starożytnych uważany był za rarytas cenniejszy od złota, teraz staje się coraz popularniejszy nie tylko w kuchni, ale również w medycynie. Cynamonowa kora o charakterystycznym smaku i zapachu to najczęściej dodatek stosowany do ciast i wypieków. Utarty lub zwinięty w rulonik wzbogaca smak też pieczonych jabłek, gulaszu czy grzanego wina, a stosowany w formie olejku znalazł swoje zastosowanie w kosmetologii i aromaterapii. Ten najbardziej ceniony importowany jest z Cejlonu, choć każda z jego odmian ma swoich zwolenników. I choć mogłoby się wydawać, że cynamon zawsze ma charakterystyczny posmak i goryczkę, są odmiany, które dzięki swoim walorom smakowym wybijają się ponad przeciętną.
Taką właśnie odmianą cynamonu jest Makara - inspiracja i natchnienie dla założycieli marki Cinnabon. Cinnabon to ogólnoświatowa sieć ciastkarni oferująca pyszne, przygotowywane i wypiekane na oczach klientów babeczki zwane rollsami. Swój niezwykły smak babeczki Cinnabon zawdzięczają pilnie strzeżonej recepturze oraz wyjątkowemu cynamonowi Makara. Makara ma niezwykły smak - o wiele słodszy i delikatniejszy niż "zwykły" cynamon, a przy okazji pozbawiony nadmiernej ilości goryczki. Swoje właściwości zachowuje także w trakcie procesu pieczenia, co gwarantuje wyjątkowy smak i zapach gotowych wypieków. A w ich przypadku zapach odgrywa niebywałą rolę - któż bowiem oprze się ciepłym, przepysznie pachnącym babeczkom, które są nie tylko źródłem wykraczającej ponad normę przyjemności, ale także przepysznym i rozgrzewającym urozmaiceniem chłodnych dni?
Cynamonowe smakołyki można znaleźć zajrzeć w centrum handlowym Silesia City Center (Pl. Muzyków) i na katowickim dworcu PKP.