Żebro Adama pochodzi z Frykówki

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: poniedziałek, 27 stycznia 2014
fot. Frykówka
Żebro Adama to specjalność restauracji

 

Żebro Adama, Rollo con Carna, tatar z łososia, pszczyńska biała polewka, diabelskie jadło, a do tego jedno z wielu win - to wszystko, a nawet jeszcze więcej znajdziemy we "Frykówce". Restauracja działająca w zabytkowej kamienicy przy pszczyńskim rynku specjalizuje się w śląskiej, staropolskiej i włoskiej, a o jej kunszcie może świadczyć fakt, że była wielokrotnie wyróżniana na Festiwalu Śląskie Smaki.

W obszernym menu każdy znajdzie coś dla siebie. "Frykówka" ma w swojej ofercie zarówno propozycje śniadaniowe, jak i dania główne. Kliencie mogą wybrać coś spośród pachnących zup, dań głównych godnych pszczyńskiej arystokracji, staropolskich potraw, włoskiej kuchni czy sałatek. Specjalnością kuchni z "Frykówki" jest Żebro Adama. Podaje się je z zasmażaną kapustą, grzybami, pieczonymi ziemniakami i dipem chrzanowym. Ta pozycja w menu pszczyńskiej restauracji zdobyło III miejsce na Festiwalu Kulinarnym Śląskie Smaki 2009.

Frykówka
Frykówka znajduje się na pszczyńskim rynku, fot. Frykówka

Oczywiście nie brakuje tu również deserów, gorących napojów i soków. Szczególnie warto przyjrzeć się bogatej karcie win. Znajdziemy w niej nie tylko wina francuskie czy włoskie. We "Frykówce" można skosztować między innymi wina z Argentyny, Urugwaju, Australii, Stanów Zjednoczonych czy Węgier. Na brak wyboru nikt nie może tu narzekać.

Ciekawym pomysłem są również organizowane we "Frykówce" wydarzenia specjalne. Restauracja zaprasza więc na dni kuchni regionalnej oraz różnych zakątków świata. Organizuje się tu także święto wina Beaujolais i święto gęsi w dniu św. Marcina.

Kamienica położona przy pszczyńskim rynku ma bogatą historię, która sięga XVIII wieku. Budynek powstał po wielkim pożarze z 1748 roku. Piętrową kamienicę w stylu barokowym wzniesiono na rzucie litery "L". Pierwszym znanym nam właścicielem jest dr Jan Fryderyk Pfaff. i taki stan rzeczy utrzymywał się przez ponad pół wieku. W 1878 roku właścicielem kamienicy został kupiec Emil Beigel, który sprzedawał w niej artykuły spożywcze. Następnie "Frykówką" władał Fedor Kern, który na początku XX wieku reklamował w gazecie "Anzeiger fur den Kreis Pless" świąteczne specjały. Reklamował on wtedy między innymi norymberskie pierniki, astrachański kawior oraz wina. Kilka lat później kamienica należała już do rodziny Fricke, które reklamowała takie produkty jak masło, owoce, ser ementalski, brunszwicką kiełbasę czy orzechy brazylijskie. Właściciele "Frykówki" handlowali również winami. Po wojnie kamienica była wykorzystywana jako stołówka miejska, siedziba ZMP, ZHP, B.P.P. oraz pszczyńskiego PTTK. W 2001 roku "Frykówka" stała się restauracją i tak pozostało do tej pory.

Restauracja Frykówka
Rynek 3
43-200 Pszczyna
32 449 00 20 wew 20
www.frykówka.pl

Gorące tematy

BYTOMSKIE PONDERABILIA

BYTOMSKIE PONDERABILIA

Jak mawiał Johann Wolfgang von Goethe: „kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi”. Wielu więc szczęściarzy i szczęśliwców spotkać można w pierwszy piątek i w pierwszą sobotę każdego więcej

BOGACTWO EMOCJI CZYLI TNM 2018

BOGACTWO EMOCJI CZYLI TNM 2018

Trudno w jednym materiale opisać wszystko to, co się wydarzyło w trakcie tegorocznego Festiwalu Tauron Nowa Muzyka. W ciągu czterech dni na 7 scenach wystąpiło 62 artystów z 20 krajów. więcej

CZASAMI CZYTAMY KSIĄŻKI

CZASAMI CZYTAMY KSIĄŻKI

OFF Festival Katowice 2018Czasami czytamy książkiCzasami gotuję, czasami chodzę do łóżka, czasami piszę piosenki, czasami zabijam... Słowo „czasami” zdominuje tegoroczną odsłonę więcej

Muzyka, światło i nowe technologie

Muzyka, światło i nowe technologie

Kontrast. Smak. Ludzie. Emocje. Miejsce, gdzie najnowsza technologia miesza się z tłem historii. Już za niespełna trzy tygodnie odbędzie się wyjątkowy INTRO Festival. Gdyby wydarzenia muzyczne więcej

OFF-SZEM BĘDZIEMY NA OFF-IE A WY?

https:// facebook.com/offfestival/videos/10156426157332208/ więcej