Żebro Adama pochodzi z Frykówki

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: poniedziałek, 27 stycznia 2014
fot. Frykówka
Żebro Adama to specjalność restauracji

 

Żebro Adama, Rollo con Carna, tatar z łososia, pszczyńska biała polewka, diabelskie jadło, a do tego jedno z wielu win - to wszystko, a nawet jeszcze więcej znajdziemy we "Frykówce". Restauracja działająca w zabytkowej kamienicy przy pszczyńskim rynku specjalizuje się w śląskiej, staropolskiej i włoskiej, a o jej kunszcie może świadczyć fakt, że była wielokrotnie wyróżniana na Festiwalu Śląskie Smaki.

W obszernym menu każdy znajdzie coś dla siebie. "Frykówka" ma w swojej ofercie zarówno propozycje śniadaniowe, jak i dania główne. Kliencie mogą wybrać coś spośród pachnących zup, dań głównych godnych pszczyńskiej arystokracji, staropolskich potraw, włoskiej kuchni czy sałatek. Specjalnością kuchni z "Frykówki" jest Żebro Adama. Podaje się je z zasmażaną kapustą, grzybami, pieczonymi ziemniakami i dipem chrzanowym. Ta pozycja w menu pszczyńskiej restauracji zdobyło III miejsce na Festiwalu Kulinarnym Śląskie Smaki 2009.

Frykówka
Frykówka znajduje się na pszczyńskim rynku, fot. Frykówka

Oczywiście nie brakuje tu również deserów, gorących napojów i soków. Szczególnie warto przyjrzeć się bogatej karcie win. Znajdziemy w niej nie tylko wina francuskie czy włoskie. We "Frykówce" można skosztować między innymi wina z Argentyny, Urugwaju, Australii, Stanów Zjednoczonych czy Węgier. Na brak wyboru nikt nie może tu narzekać.

Ciekawym pomysłem są również organizowane we "Frykówce" wydarzenia specjalne. Restauracja zaprasza więc na dni kuchni regionalnej oraz różnych zakątków świata. Organizuje się tu także święto wina Beaujolais i święto gęsi w dniu św. Marcina.

Kamienica położona przy pszczyńskim rynku ma bogatą historię, która sięga XVIII wieku. Budynek powstał po wielkim pożarze z 1748 roku. Piętrową kamienicę w stylu barokowym wzniesiono na rzucie litery "L". Pierwszym znanym nam właścicielem jest dr Jan Fryderyk Pfaff. i taki stan rzeczy utrzymywał się przez ponad pół wieku. W 1878 roku właścicielem kamienicy został kupiec Emil Beigel, który sprzedawał w niej artykuły spożywcze. Następnie "Frykówką" władał Fedor Kern, który na początku XX wieku reklamował w gazecie "Anzeiger fur den Kreis Pless" świąteczne specjały. Reklamował on wtedy między innymi norymberskie pierniki, astrachański kawior oraz wina. Kilka lat później kamienica należała już do rodziny Fricke, które reklamowała takie produkty jak masło, owoce, ser ementalski, brunszwicką kiełbasę czy orzechy brazylijskie. Właściciele "Frykówki" handlowali również winami. Po wojnie kamienica była wykorzystywana jako stołówka miejska, siedziba ZMP, ZHP, B.P.P. oraz pszczyńskiego PTTK. W 2001 roku "Frykówka" stała się restauracją i tak pozostało do tej pory.

Restauracja Frykówka
Rynek 3
43-200 Pszczyna
32 449 00 20 wew 20
www.frykówka.pl

Gorące tematy

LUBIĘ, KIEDY PRZECHODZĄ MNIE CIARKI

LUBIĘ, KIEDY PRZECHODZĄ MNIE CIARKI

22 lutego 2018 Od 14 lat wierna jednemu klubowi, kalendarz codziennych obowiązków stara się układać tak, by nie opuszczać żadnego meczu - rozmowa z Alicją Bagińską, kibicem więcej

PROFESJONALNY PRYMITYWIZM

PROFESJONALNY PRYMITYWIZM

22 lutego 2018Sztuka samorodna, nieprofesjonalna, naiwna, prymitywna - wszystkie określenia opisują jeden zbiór prac. Bardzo ogólnie mówi się o sztuce artystów nieprofesjonalnych, nie więcej

SnowFest 2018, czyli mocny początek festiwalowego roku!

SnowFest 2018, czyli mocny początek festiwalowego roku!

Namioty tętniące światową elektroniką, żywiołowe koncerty odstraszające mrozy a do tego widowiskowe konkursy snowboardowo-narciarskie i smaczny zlot foodtrucków. Kolejna, piąta już edycja więcej

Najgorętszy festiwal zimy!

Najgorętszy festiwal zimy!

Już za 3 dni rozpocznie się wydarzenie, na jakie fani ekstremalnych sportów zimowych i dobrej, elektronicznej muzyki czekali od dawna! Pięć scen, 30 artystów, widowiskowy konkurs snowboardowy i więcej

OFF FESTIVAL - SIERPIEŃ 2018

OFF FESTIVAL - SIERPIEŃ 2018

Czas mija szybko. Wydaje się, że OFF Festival 2017 skończył się ledwie chwilę temu, a tu już pełną parą ruszyły prace nad kolejną edycją. Znamy już pierwszych wykonawców, którzy więcej