Punkt "G"astronomiczny - bo w jedzeniu najważniejsza jest przyjemność

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: czwartek, 27 marca 2014
fot. Punkt "G"astronomiczny
W urozmaiconym menu każdy znajdzie coś dla siebie

 

Lubimy eksperymentować z jedzeniem i wydaje nam się, że ludzie też mają na to ochotę - to jedne z pierwszych słów jakie usłyszałem rozpoczynając rozmowę z Panem Markiem Furczykiem, współwłaścicielem a zarazem kucharzem Punktu "G"astromicznego. Lokal mieści się w centralnym miejscu Pszczyny - zaledwie parę kroków od rynku. Już od progu zauważyłem, że nie tylko posiłki podawane w lokalu są nieszablonowe - cały wystrój i klimat bistro sprawił, że poczułem się tu bardzo swobodnie a zarazem z zaciekawieniem odrywałem kolejne detale, które tworzą charakter tego miejsca. Bar składający się z drzwiczek ze starych szafek, ceglana ściana, ogromnych rozmiarów fototapeta - wszystkie elementy składają się na jedną całość, sprawiającą wrażenie przytulnego miejsca. Chociaż pełna nazwa miejsca brzmi "Punkt"G"astronomiczny Bistro&Bar", to znajdziemy tu zarówno barowe krzesełka, jak i kilkuosobowe stoły, w sam raz na rodzinną wizytę.

Punkt
fot. Punkt "G"astronomiczny

"Rewelacyjne miejsce! Przyjazna atmosfera, pyszne jedzenie, sympatyczna obsługa, dobre ceny, świetny wystrój i w ogóle G-enialne miejsce" Pani Magdalena, wpis z profilu www.facebook.com/punktgastronomiczny

Mój wzrok szybko przykuwa bardzo urozmaicone menu: od prostych kanapek z wypiekanego na miejscu pieczywa, wytrawnych tart przez bardziej wyszukane przekąski jak podwędzany tatar z łososia, po dania restauracyjne: filet z kaczki sous vide, wiedeński sznycel czy danie petarda. Wszystkie dania podawane są w asyście oryginalnych dodatków. Amatorów nieco bardziej tradycyjnej kuchni kucharze zapraszają w porze obiadowej na zmieniające się każdego dnia zestawy obiadowe. Każdy więc znajdzie coś dla siebie i takie też było założenie właściciela lokalu. Tu może przyjść każdy. Chcemy, by to miejsce było otwarte dla wszystkich, którzy mają ochotę zjeść, czy napić się kawy w niezobowiązującej atmosferze. Stawiamy na swobodę w połączeniu z profesjonalizmem w kuchni - stwierdza pan Marek. Wart uwagi jest również fakt, że Punkt "G"astronomiczny oprócz przysmaków ze świata promuje także regionalne skarby. W każdy piątek możemy tu zjeść świeżą rybę z Jeziora Goczałkowickiego, podaną według autorskich pomysłów kucharzy z ekipy bistro . W niedzielę na stołach rządzi tradycyjny śląski obiad z roladą śląską czy kaczym udkiem na czele.

Punkt
fot. Punkt "G"astronomiczny

Punkt "G"astronomiczny wychodzi również naprzeciw rodzinom, które mają ochotę na obiad razem z dziećmi. Każdy maluch może zamówić to, na co ma ochotę, a kucharz (jeśli tylko będzie miał odpowiednie składniki) z chęcią przyrządzi wyjątkowe danie dla młodego miłośnika gastronomii. Na najmłodszych czeka także przytulny kącik zabaw, oraz ciekawe konkursy i zabawy.

"Kulinarne objawienie na mapie Śląska. Jest MOC!!!" wpis z profilu www.facebook.com/punktgastronomiczny

Właściciel zapytany o udział w tak modnych w ostatnich latach konkursach kulinarnych przyznał, że chociaż nie ma nic przeciwko takim przedsięwzięciom, to stawia przede wszystkim na zadowolenie klientów. To opinie gości są dla nas największą nagrodą. Gdy klient jest zadowolony to mamy znak, że wszystko idzie w dobrym kierunku, dlatego tym bardziej dziękujemy za wszystkie opinie na naszym facebooku - przyznaje pan Marek Furczyk. Stworzyliśmy miejsce, w którym każdy może czuć się dobrze i odkrywać kuchnię, nie wydając przy tym majątku. To zdanie w doskonały sposób podsumowało moją wizytę w Punkcie "G"astronomicznym, gdzie na pewno chętnie zawitam ponownie.

Gorące tematy

BYTOMSKIE PONDERABILIA

BYTOMSKIE PONDERABILIA

Jak mawiał Johann Wolfgang von Goethe: „kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi”. Wielu więc szczęściarzy i szczęśliwców spotkać można w pierwszy piątek i w pierwszą sobotę każdego więcej

BOGACTWO EMOCJI CZYLI TNM 2018

BOGACTWO EMOCJI CZYLI TNM 2018

Trudno w jednym materiale opisać wszystko to, co się wydarzyło w trakcie tegorocznego Festiwalu Tauron Nowa Muzyka. W ciągu czterech dni na 7 scenach wystąpiło 62 artystów z 20 krajów. więcej

CZASAMI CZYTAMY KSIĄŻKI

CZASAMI CZYTAMY KSIĄŻKI

OFF Festival Katowice 2018Czasami czytamy książkiCzasami gotuję, czasami chodzę do łóżka, czasami piszę piosenki, czasami zabijam... Słowo „czasami” zdominuje tegoroczną odsłonę więcej

Muzyka, światło i nowe technologie

Muzyka, światło i nowe technologie

Kontrast. Smak. Ludzie. Emocje. Miejsce, gdzie najnowsza technologia miesza się z tłem historii. Już za niespełna trzy tygodnie odbędzie się wyjątkowy INTRO Festival. Gdyby wydarzenia muzyczne więcej

OFF-SZEM BĘDZIEMY NA OFF-IE A WY?

https:// facebook.com/offfestival/videos/10156426157332208/ więcej