teKlimaty – kulinarna podróż z naleśnikami i plackami przez różne zakątki świata

Kategorie: Lifestyle Silesia24
Utworzone: piątek, 4 kwietnia 2014
fot. Tomasz Król
teKlimaty to restauracja nawiązująca swoimi potrawami i wystrojem do podróży po świecie

 

Każdy z nas marzy o wielkich podróżach do różnych zakątków świata. Niestety rzadko kiedy mamy okazję, by wyruszyć w nieznane i odkryć nowy świat pełen innych widoków, zapachów, smaków. Nic jednak straconego. Zwiedzanie obcych krain można rozpocząć w Czeladzi przy Wojkowickiej 13, w restauracji "teKlimaty", gdzie każdy podróżnik poczuje się jak w domu.

W tym miejscu już wcześniej można było poczuć klimat dalekiego świata, gdy działała tu restauracja "Marrakech". Na gości czekała próbka marokańskiej kuchni, a wystrój jednoznacznie kojarzył się z północną Afryką. Teraz jednak wszystko się zmieniło - począwszy od nazwy, przez dekorację wnętrz i na nowym menu skończywszy. Teraz panują tu "teKlimaty", których specjalnością są naleśniki i placki. Nie należy jednak myśleć, że są to zwykłe potrawy, które doskonale znamy. Dzięki rozmaitym nadzieniom i dodatkom możemy uczestniczyć w wyprawie po różnych miejscach świata.

Naleśniki są serwowane zarówno na słono, jak i na słodko, a do wyboru mamy rozmaite nadzienia. Marzącym o podróżach do Ameryki Środkowej polecamy naleśniki meksykańskie, które pozwalają poczuć klimat tamtych rejonów. Sekret tkwi w nadzieniu, które składa się z mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, cebuli i kukurydzy, a to wszystko zostało zapieczone serem. Warto również skierować swoje myśli ku gorącemu południu. Śródziemnomorską kuchnię reprezentują naleśniki toskańskie z cukinią i mozzarellą, a do tego pomidory, oliwki i kapary. Te z kolei kucharz zapieka pod beszamelem. Wśród propozycji na słono "teKlimaty" oferują również nadzienie ruskie, warzywa z sosem czosnkowym, ser camembert lub połączenie kurczaka i szpinaku.

Kolejnym etapem podróży są naleśniki na słodko. Miłośnicy konfitur nie będą mieli powodów do narzekania. Mogą wybrać zarówno naleśniki z dżemem truskawkowym, jak i śliwkowym. Swoich fanów mają naleśniki z owocami, które mogą być polane sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Kolejne warianty do wyboru to serek waniliowy ze świeżą pomarańczą oraz twaróg i mus malinowy. Jeśli natomiast lubimy egzotyczne klimaty, to będziemy mogli je poczuć, gdy zamówimy naleśniki z bananami w czekoladzie.

teKlimaty - restauracja w Czeladzi
fot. Tomasz Król

"teKlimaty" to również cudowne placki, spośród których każdy znajdzie swój ulubiony smak. Oczywiście w menu znajduje się pyszny i uwielbiany przez większość placek po węgiersku z gulaszem wieprzowym i warzywami. Jeśli jednak zależy nam na kulinarnych podróżach i odkrywaniu smaków, warto spróbować innych wariantów. Do wyboru mamy placki ze śmietaną, zapiekane z marchewką czy też z pieczarkami bądź czosnkiem. W pozycji wegetariańskiej natkniemy się natomiast na warzywa i sos czosnkowy. Podobnie jak w przypadku naleśników, część placków także odnosi się do konkretnych kuchni świata. Ten przyrządzony po meksykańsku zawiera gulasz drobiowy, kukurydzę, czerwoną fasolę i cebulę. Placek po toskańsku to natomiast sos pomidorowy, mozzarella, cukinia, oliwki i kapary.

Do podróży nawiązują nie tylko ciekawe potrawy. Właściciele zadbali również o odpowiedni wystrój, od którego trudno oderwać wzrok. Ściany ozdobione są licznymi zdjęciami pochodzącego z Czeladzi podróżnika i fotografa Tomasza Króla. Dzięki zdjęciom i dołączonych do nich opisom odkrywamy zakątki z różnych stron świata. Fotografie to jednak nie wszystko. Znajdują się tu gabloty z piękną bronią palną i białą oraz aparatami, które sprawiają wrażenie jakby niejedno już widziały. Ozdobą są również gazety podróżnicze. Nie chodzi tu jednak o najnowsze numery, ale stare wydania, których historia sięga nawet pierwszej połowy ubiegłego wieku! "teKlimaty" pozwalają łatwo zapomnieć, że znajdujemy się w niedużym mieście południowej Polski. Czujemy się raczej jak odkrywcy, którzy właśnie wrócili z długiej i pełnej przygód eskapady, po której chcą spróbować czegoś pysznego, pożywnego i pachnącego cywilizacją.

teKlimaty - restauracja w Czeladzi
fot. Tomasz Król

Gorące tematy

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej

PR W SAMORZĄDZIE JUŻ WE WRZEŚNIU

PR W SAMORZĄDZIE JUŻ WE WRZEŚNIU

Samorządowa gra o tron - rusza konkurs Kryształy PR-u Zmagania serialowych bohaterów o miejsce na tronie dobiegły końca. Ich role przejął jednak ktoś inny, a rozgrywka toczy się więcej

AIR SHOW W 100 LECIE POWSTAŃ ŚLĄSKICH

AIR SHOW W 100 LECIE POWSTAŃ ŚLĄSKICH

Widowiskowe podniebne akrobacje, rekonstrukcje walk i historyczne dioramy – już 15 czerwca na katowicki Muchowiec powróci FAJERA! W tym roku wydarzenie zostało włączone w oficjalne obchody więcej

FEST FESTIWAL 2019

FEST FESTIWAL 2019

Ponad 60 koncertów, 535 hektarów parku, który przewyższa swoją powierzchnią nowojorski Central Park, festiwalowe miasteczko i muzyczne gwiazdy z najwyższej półki więcej

TRANSGRESJE

TRANSGRESJE

tournee Moniki Ślósarczyk z niezwykłymi pracami po Śląsku Rowery górskie, Szatnia, Wyprzedaż w Biedronce czy Zumba to tylko niektóre wybrane obrazy Moniki Ślósarczyk, które będzie można więcej