teKlimaty – kulinarna podróż z naleśnikami i plackami przez różne zakątki świata

Kategorie: Lifestyle Silesia24
Utworzone: piątek, 4 kwietnia 2014
fot. Tomasz Król
teKlimaty to restauracja nawiązująca swoimi potrawami i wystrojem do podróży po świecie

 

Każdy z nas marzy o wielkich podróżach do różnych zakątków świata. Niestety rzadko kiedy mamy okazję, by wyruszyć w nieznane i odkryć nowy świat pełen innych widoków, zapachów, smaków. Nic jednak straconego. Zwiedzanie obcych krain można rozpocząć w Czeladzi przy Wojkowickiej 13, w restauracji "teKlimaty", gdzie każdy podróżnik poczuje się jak w domu.

W tym miejscu już wcześniej można było poczuć klimat dalekiego świata, gdy działała tu restauracja "Marrakech". Na gości czekała próbka marokańskiej kuchni, a wystrój jednoznacznie kojarzył się z północną Afryką. Teraz jednak wszystko się zmieniło - począwszy od nazwy, przez dekorację wnętrz i na nowym menu skończywszy. Teraz panują tu "teKlimaty", których specjalnością są naleśniki i placki. Nie należy jednak myśleć, że są to zwykłe potrawy, które doskonale znamy. Dzięki rozmaitym nadzieniom i dodatkom możemy uczestniczyć w wyprawie po różnych miejscach świata.

Naleśniki są serwowane zarówno na słono, jak i na słodko, a do wyboru mamy rozmaite nadzienia. Marzącym o podróżach do Ameryki Środkowej polecamy naleśniki meksykańskie, które pozwalają poczuć klimat tamtych rejonów. Sekret tkwi w nadzieniu, które składa się z mięsa wieprzowego, czerwonej fasoli, cebuli i kukurydzy, a to wszystko zostało zapieczone serem. Warto również skierować swoje myśli ku gorącemu południu. Śródziemnomorską kuchnię reprezentują naleśniki toskańskie z cukinią i mozzarellą, a do tego pomidory, oliwki i kapary. Te z kolei kucharz zapieka pod beszamelem. Wśród propozycji na słono "teKlimaty" oferują również nadzienie ruskie, warzywa z sosem czosnkowym, ser camembert lub połączenie kurczaka i szpinaku.

Kolejnym etapem podróży są naleśniki na słodko. Miłośnicy konfitur nie będą mieli powodów do narzekania. Mogą wybrać zarówno naleśniki z dżemem truskawkowym, jak i śliwkowym. Swoich fanów mają naleśniki z owocami, które mogą być polane sosem czekoladowym lub bitą śmietaną. Kolejne warianty do wyboru to serek waniliowy ze świeżą pomarańczą oraz twaróg i mus malinowy. Jeśli natomiast lubimy egzotyczne klimaty, to będziemy mogli je poczuć, gdy zamówimy naleśniki z bananami w czekoladzie.

teKlimaty - restauracja w Czeladzi
fot. Tomasz Król

"teKlimaty" to również cudowne placki, spośród których każdy znajdzie swój ulubiony smak. Oczywiście w menu znajduje się pyszny i uwielbiany przez większość placek po węgiersku z gulaszem wieprzowym i warzywami. Jeśli jednak zależy nam na kulinarnych podróżach i odkrywaniu smaków, warto spróbować innych wariantów. Do wyboru mamy placki ze śmietaną, zapiekane z marchewką czy też z pieczarkami bądź czosnkiem. W pozycji wegetariańskiej natkniemy się natomiast na warzywa i sos czosnkowy. Podobnie jak w przypadku naleśników, część placków także odnosi się do konkretnych kuchni świata. Ten przyrządzony po meksykańsku zawiera gulasz drobiowy, kukurydzę, czerwoną fasolę i cebulę. Placek po toskańsku to natomiast sos pomidorowy, mozzarella, cukinia, oliwki i kapary.

Do podróży nawiązują nie tylko ciekawe potrawy. Właściciele zadbali również o odpowiedni wystrój, od którego trudno oderwać wzrok. Ściany ozdobione są licznymi zdjęciami pochodzącego z Czeladzi podróżnika i fotografa Tomasza Króla. Dzięki zdjęciom i dołączonych do nich opisom odkrywamy zakątki z różnych stron świata. Fotografie to jednak nie wszystko. Znajdują się tu gabloty z piękną bronią palną i białą oraz aparatami, które sprawiają wrażenie jakby niejedno już widziały. Ozdobą są również gazety podróżnicze. Nie chodzi tu jednak o najnowsze numery, ale stare wydania, których historia sięga nawet pierwszej połowy ubiegłego wieku! "teKlimaty" pozwalają łatwo zapomnieć, że znajdujemy się w niedużym mieście południowej Polski. Czujemy się raczej jak odkrywcy, którzy właśnie wrócili z długiej i pełnej przygód eskapady, po której chcą spróbować czegoś pysznego, pożywnego i pachnącego cywilizacją.

teKlimaty - restauracja w Czeladzi
fot. Tomasz Król

Gorące tematy

BYTOMSKIE PONDERABILIA

BYTOMSKIE PONDERABILIA

Jak mawiał Johann Wolfgang von Goethe: „kolekcjonerzy to ludzie szczęśliwi”. Wielu więc szczęściarzy i szczęśliwców spotkać można w pierwszy piątek i w pierwszą sobotę każdego więcej

BOGACTWO EMOCJI CZYLI TNM 2018

BOGACTWO EMOCJI CZYLI TNM 2018

Trudno w jednym materiale opisać wszystko to, co się wydarzyło w trakcie tegorocznego Festiwalu Tauron Nowa Muzyka. W ciągu czterech dni na 7 scenach wystąpiło 62 artystów z 20 krajów. więcej

CZASAMI CZYTAMY KSIĄŻKI

CZASAMI CZYTAMY KSIĄŻKI

OFF Festival Katowice 2018Czasami czytamy książkiCzasami gotuję, czasami chodzę do łóżka, czasami piszę piosenki, czasami zabijam... Słowo „czasami” zdominuje tegoroczną odsłonę więcej

Muzyka, światło i nowe technologie

Muzyka, światło i nowe technologie

Kontrast. Smak. Ludzie. Emocje. Miejsce, gdzie najnowsza technologia miesza się z tłem historii. Już za niespełna trzy tygodnie odbędzie się wyjątkowy INTRO Festival. Gdyby wydarzenia muzyczne więcej

OFF-SZEM BĘDZIEMY NA OFF-IE A WY?

https:// facebook.com/offfestival/videos/10156426157332208/ więcej