Basztowa - restauracja z tradycją

Kategorie: RYBNIK
Utworzone: wtorek, 26 sierpnia 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. Restauracja "Basztowa"
Restaurację prowadzi już drugie pokolenie

 

W rybnickiej dzielnicy Paruszowiec-Piaski, tuż obok często uczęszczanej ścieżki rowerowej znajduje się restauracja "Basztowa", gdzie można zatrzymać się po wyczerpującej przejażdżce, wstąpić w trakcie spaceru albo po prostu zjeść niedzielny obiad.

"Basztowa" to restauracja z tradycją. Lokal został stworzony 20 lat temu przez małżeństwo Teresy i Piotra Michalskich. Dziś prowadzony jest przez drugie pokolenie, czyli dzieci założycieli - Pawła Michalskiego oraz Magdalenę Hodór. Kuchnia w "Basztowej" jest urozmaicona, dlatego możemy tu spróbować zarówno regionalnej kuchni, jak i dań charakterystycznych dla innych miejsc świata.

Restauracja Basztowa w Rybniku
fot. Basztowa

Wizytę w "Basztowej" warto zacząć od którejś z zakąsek. Do wyboru mamy na przykład carpaccio z łososia, befsztyk tatarski, owoce morza w maśle czosnkowym oraz śliwkę w boczku w sosie musztardowo-miodowym. Dla miłośników tradycyjnych zup przygotowano takie potrawy jak rosół z makaronem, żurek śląski w chlebie czy cebulową z grzankami, natomiast wśród dań mięsnych do spróbowania znajdziemy między innymi szwajcara drobiowego lub schabowego, szyszki drobiowe w migdałach oraz ozor duszony w sosie własnym. Smakosze ryb także nie wyjdą głodni z "Basztowej". Dla nich kucharze proponują pstrąga  smażonego soute czy też filet z sandacza w maśle czosnkowym. Jeśli natomiast mamy ochotę na coś specjalnego, to powinniśmy zajrzeć do propozycji Szefa Kuchni, gdzie znajdziemy między innymi danie trzech zmysłów - polędwice wieprzową, wołową i drobiową w różnych sosach z dufinkami i surówkami, kulę rozkoszy - czyli polędwice wieprzową faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z ziemniakami, oliwkami i sosem serowo-pomidorowym, stek z polędwicy wołowej oraz schab po sycylijsku. Co na deser? Po uczcie na gości czekają ciasta domowe - sernik oraz szarlotka, frambirowane brzoskwinie, a także banan po meksykańsku. Które dania z menu "Basztowej" cieszą się największą popularnością? Goście najbardziej chwalą sobie pieczeń z dzika, pieczoną w jabłku kaczkę z kapustą, tradycyjną roladę śląską oraz łososia w migdałach.

Restauracja Basztowa w Rybniku
fot. Basztowa

"Basztowa" składa się z dwóch sal - większej na 100 osób oraz mniejszej, gdzie zmieści się około 30 goście. W obu pomieszczeniach znajdują się kąciki zabaw dla dzieci, co jest ważne dla rodziców, którzy chcieliby udać się na obiad ze swoimi pociechami. Restauracja posiada również ogródek letni, na którym również przygotowano coś dla najmłodszych.

"Basztowa"

Ul. Nadbrzeżna 19

44-203 Rybnik

508207 515 , 501247 378 , 32 422 70 80

WWW.BASZTOWA.PL

Gorące tematy

Sezon festiwali otwarty!

Sezon festiwali otwarty!

Wszystko wskazuje na to, że otwarcie tegorocznego sezonu polskich festiwali będzie naprawdę mocne! Jeżeli jeszcze nie macie planów na weekend...to już chyba po problemie. Fani muzyki więcej

Snowfest - znamy już pełen line up!

Snowfest - znamy już pełen line up!

Już niedługo SnowFest Festival powered by Tauron po raz 7. udowodni, że impreza do rana pod gołym niebem to nie tylko domena ciepłych, letnich miesięcy. Najgorętsze wydarzenie trwającego więcej

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Siódma edycja festiwalu SnowFest - najgorętszego wydarzenia w samym środku zimy - odbędzie się 28 i 29 lutego w Szczyrku. Po raz kolejny na terenie amfiteatru pojawi się liczna grupa więcej

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

Jak polskie miasto stało się rozpoznawalne na całym świecie, jak wciągnąć w marketing miejsc influencerów, jak wykorzystać storytelling w samorządach, jakie akcje społeczne prowadzić, aby więcej

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej