Basztowa - restauracja z tradycją

Kategorie: RYBNIK
Utworzone: wtorek, 26 sierpnia 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. Restauracja "Basztowa"
Restaurację prowadzi już drugie pokolenie

 

W rybnickiej dzielnicy Paruszowiec-Piaski, tuż obok często uczęszczanej ścieżki rowerowej znajduje się restauracja "Basztowa", gdzie można zatrzymać się po wyczerpującej przejażdżce, wstąpić w trakcie spaceru albo po prostu zjeść niedzielny obiad.

"Basztowa" to restauracja z tradycją. Lokal został stworzony 20 lat temu przez małżeństwo Teresy i Piotra Michalskich. Dziś prowadzony jest przez drugie pokolenie, czyli dzieci założycieli - Pawła Michalskiego oraz Magdalenę Hodór. Kuchnia w "Basztowej" jest urozmaicona, dlatego możemy tu spróbować zarówno regionalnej kuchni, jak i dań charakterystycznych dla innych miejsc świata.

Restauracja Basztowa w Rybniku
fot. Basztowa

Wizytę w "Basztowej" warto zacząć od którejś z zakąsek. Do wyboru mamy na przykład carpaccio z łososia, befsztyk tatarski, owoce morza w maśle czosnkowym oraz śliwkę w boczku w sosie musztardowo-miodowym. Dla miłośników tradycyjnych zup przygotowano takie potrawy jak rosół z makaronem, żurek śląski w chlebie czy cebulową z grzankami, natomiast wśród dań mięsnych do spróbowania znajdziemy między innymi szwajcara drobiowego lub schabowego, szyszki drobiowe w migdałach oraz ozor duszony w sosie własnym. Smakosze ryb także nie wyjdą głodni z "Basztowej". Dla nich kucharze proponują pstrąga  smażonego soute czy też filet z sandacza w maśle czosnkowym. Jeśli natomiast mamy ochotę na coś specjalnego, to powinniśmy zajrzeć do propozycji Szefa Kuchni, gdzie znajdziemy między innymi danie trzech zmysłów - polędwice wieprzową, wołową i drobiową w różnych sosach z dufinkami i surówkami, kulę rozkoszy - czyli polędwice wieprzową faszerowaną szpinakiem i suszonymi pomidorami z ziemniakami, oliwkami i sosem serowo-pomidorowym, stek z polędwicy wołowej oraz schab po sycylijsku. Co na deser? Po uczcie na gości czekają ciasta domowe - sernik oraz szarlotka, frambirowane brzoskwinie, a także banan po meksykańsku. Które dania z menu "Basztowej" cieszą się największą popularnością? Goście najbardziej chwalą sobie pieczeń z dzika, pieczoną w jabłku kaczkę z kapustą, tradycyjną roladę śląską oraz łososia w migdałach.

Restauracja Basztowa w Rybniku
fot. Basztowa

"Basztowa" składa się z dwóch sal - większej na 100 osób oraz mniejszej, gdzie zmieści się około 30 goście. W obu pomieszczeniach znajdują się kąciki zabaw dla dzieci, co jest ważne dla rodziców, którzy chcieliby udać się na obiad ze swoimi pociechami. Restauracja posiada również ogródek letni, na którym również przygotowano coś dla najmłodszych.

"Basztowa"

Ul. Nadbrzeżna 19

44-203 Rybnik

508207 515 , 501247 378 , 32 422 70 80

WWW.BASZTOWA.PL

Gorące tematy

LUBIĘ, KIEDY PRZECHODZĄ MNIE CIARKI

LUBIĘ, KIEDY PRZECHODZĄ MNIE CIARKI

22 lutego 2018 Od 14 lat wierna jednemu klubowi, kalendarz codziennych obowiązków stara się układać tak, by nie opuszczać żadnego meczu - rozmowa z Alicją Bagińską, kibicem więcej

PROFESJONALNY PRYMITYWIZM

PROFESJONALNY PRYMITYWIZM

22 lutego 2018Sztuka samorodna, nieprofesjonalna, naiwna, prymitywna - wszystkie określenia opisują jeden zbiór prac. Bardzo ogólnie mówi się o sztuce artystów nieprofesjonalnych, nie więcej

SnowFest 2018, czyli mocny początek festiwalowego roku!

SnowFest 2018, czyli mocny początek festiwalowego roku!

Namioty tętniące światową elektroniką, żywiołowe koncerty odstraszające mrozy a do tego widowiskowe konkursy snowboardowo-narciarskie i smaczny zlot foodtrucków. Kolejna, piąta już edycja więcej

Najgorętszy festiwal zimy!

Najgorętszy festiwal zimy!

Już za 3 dni rozpocznie się wydarzenie, na jakie fani ekstremalnych sportów zimowych i dobrej, elektronicznej muzyki czekali od dawna! Pięć scen, 30 artystów, widowiskowy konkurs snowboardowy i więcej

OFF FESTIVAL - SIERPIEŃ 2018

OFF FESTIVAL - SIERPIEŃ 2018

Czas mija szybko. Wydaje się, że OFF Festival 2017 skończył się ledwie chwilę temu, a tu już pełną parą ruszyły prace nad kolejną edycją. Znamy już pierwszych wykonawców, którzy więcej