Na gęsinę do Starej Piekarni

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: wtorek, 26 sierpnia 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. "Stara Piekarnia"
Restauracja specjalizuje się w śląskiej i dworskiej kuchni

 

Spacerując po Pszczynie niemal na każdym kroku natkniemy się na budynek o długiej oraz interesującej historii. Podobnie jest z kamienicą nr 20 na rogu południowo-zachodniej części pierzei Rynku i ul. Garncarskiej. Jej pierwszym właścicielem był kupiec Franz Herodes, a zapiski o budynku pochodzą z 1745 roku. Dziś mieści się tu restauracja "Stara Piekarnia", która zarówno nazwą, jak i wystrojem nawiązuje do bogatej przeszłości tego miejsca.

"Stara Piekarnia" specjalizuje się w kuchni śląskiej i dworskiej, czego najlepszym dowodem są dania z gęsiny. Głodni goście mogą spróbować pszczyńskich gołąbków z gęsiny, które podane są z sosem z grzybów leśnych, a także pieczonej gęsi świętomarcińskiej z farszem staropolskim z zielonymi kluskami i modrą kapustą. Sztandarowym daniem jest zaś udko z gęsi "na sposób piekarza", które nadziewane jest jabłkiem i porem, a na talerzu towarzyszą mu zielone kluski i glazurowane buraczki.

Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie
fot. Stara Piekarnia

Gęsina to oczywiście nie jedyny produkt wykorzystywany w restauracji. Menu zawiera również książęcy rosół z kluskami kładzionymi i warzywami jullien, żur na maślance z wędzonym boczkiem, kiełbasą, jajkiem i ziemniakami, włoskie papardelle z kurczakiem, suszonym pomidorem, brokułem i czarnymi oliwkami, roladę śląską z kluskami śląskimi i modrą kapustą, grasicę cielęcą z prawdziwkami i szalotką w towarzystwie placka z gruszkami i sosu z czarnej porzeczki czy też pierogi z mięsem okraszone boczkiem i rumianą cebulką.

Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie
fot. Stara Piekarnia

Wszystkich tych przysmaków możemy spróbować w miejscu, gdzie historię "czuć" na każdym kroku. Podczas remontu, który zakończył się w 2006 roku, odnowiono zabytkowe elementy budowlane i wykończeniowe, odtworzono detale architektoniczne, odrestaurowano oryginalne ceglane sklepienia kolebkowe z lunetami, odnowiono ceglane posadzki, wyeksponowano oryginalne ponad 200-letnie belkowania stropów oraz kute, osiemnastowieczne, żelazne drzwi.  Ponadto w trakcie prac udało się odrestaurować fragmenty XVIII-wiecznych piwnic. Dzięki temu można tu znów przechowywać wino, tak jak kilka stuleci temu.

Restauracja Stara Piekarnia w Pszczynie
fot. Stara Piekarnia

Profesjonalizm kucharzy "Starej Piekarni" chwalą nie tylko goście. Restauracja może pochwalić się zajęciem I miejsca na imprezie "Śląskie Smaki" w Bielsku-Białej, II miejsca w XIII edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Z pomocą udka z gęsi "na sposób piekarza" restauracja wywalczyła również nagrodę Perła 2013 podczas międzynarodowych targów "Polagra Food" w Poznaniu. Właścicielem kamienicy jest firma VISA BELL Sp. z o. o., natomiast restaurację "Stara Piekarnia" prowadzi Grupa ROY.

"Stara Piekarnia"
43-200 Pszczyna Rynek 20
tel. +48 32 449 17 20 wew. 18
fax +48 32 449 17 25

Gorące tematy

Sezon festiwali otwarty!

Sezon festiwali otwarty!

Wszystko wskazuje na to, że otwarcie tegorocznego sezonu polskich festiwali będzie naprawdę mocne! Jeżeli jeszcze nie macie planów na weekend...to już chyba po problemie. Fani muzyki więcej

Snowfest - znamy już pełen line up!

Snowfest - znamy już pełen line up!

Już niedługo SnowFest Festival powered by Tauron po raz 7. udowodni, że impreza do rana pod gołym niebem to nie tylko domena ciepłych, letnich miesięcy. Najgorętsze wydarzenie trwającego więcej

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Siódma edycja festiwalu SnowFest - najgorętszego wydarzenia w samym środku zimy - odbędzie się 28 i 29 lutego w Szczyrku. Po raz kolejny na terenie amfiteatru pojawi się liczna grupa więcej

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

Jak polskie miasto stało się rozpoznawalne na całym świecie, jak wciągnąć w marketing miejsc influencerów, jak wykorzystać storytelling w samorządach, jakie akcje społeczne prowadzić, aby więcej

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej