Mia Piada - włoskie kanapki w centrum Pszczyny

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: wtorek, 23 września 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. Mia Piada

 

Czy oferta lokalu gastronomicznego może opierać się na kanapkach? Tak, a przynajmniej w przypadku, gdy jest to piada, czyli pszenne pieczywo, które największą popularnością cieszy się w północnych rejonach Włoch. By spróbować tego śródziemnomorskiego przysmaku nie trzeba jednak wyruszać na południe Europy. Wystarczy, że odwiedzimy jedyną w Polsce piadinerię, czyli lokal Mia Piada przy ulicy Warownej w Pszczynie

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Właściciel "Mia Piada" postanowił zareagować na rosnącą popularność zdrowej żywności za niską w stosunku do jakości cenę. Dlatego zdecydował się na wykorzystanie włoskiego ciasta, które jest doskonałą bazą do przygotowywania smacznych oraz pełnowartościowych posiłków. - Piadę, którą proponujemy wykonujemy sami. Wobec tego nie zawiera ona żadnych ulepszaczy czy konserwantów, jest zawsze świeża i smaczna. Podobnie jak tworzone przez nas sosy czy smażony szpinak. Dobrym obyczajem, którego przestrzegamy jest serwowanie posiłków i napojów wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku - zdradza właściciel "Mia Piada".

Oferta pszczyńskiej piadinerii jest bardzo różnorodna. Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie oraz tradycjonaliści poszukujący polskich smaków, jak i zainteresowani włoską kuchnią. Na gości czekają takie kompozycje jak piada z pszczyńską, gotowaną szynką, żółtym serem i warzywami, piada z włoską mozzarellą i dojrzewającą we włoskich piwnicach surową szynką wieprzową czy też z pikantną wędliną z Calabrii lub sycylijskim suszonym pomidorem. Są tu również potrawy, które trafiają w gusta maluchów. Dzieci uwielbiają piadę z nutellą i kokosem lub bananem. Bardzo smakuje im także piada z szynką i serem. Co odważniejsze decydują się na piadę z pomidorem, sałatą oraz pomidorowo-ziołowym sosem.

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Pszczyński lokal, który prowadzi działalność od trzech lat, wciąż jest jedyną w kraju piadinerią. Z tego też powodu właściciel nie chce zmieniać charakteru tego miejsca i do jedzenia oferuje wyłącznie piady. Na uwagę zasługują również napoje. W menu znajdziemy sztandarowe włoskie lemoniady, a wśród nich między innymi Mojito Soda oraz Chino z ekstraktu gorzkiej pomarańczy czy chinoto.

Gorące tematy

SnowFest 2018, czyli mocny początek festiwalowego roku!

SnowFest 2018, czyli mocny początek festiwalowego roku!

Namioty tętniące światową elektroniką, żywiołowe koncerty odstraszające mrozy a do tego widowiskowe konkursy snowboardowo-narciarskie i smaczny zlot foodtrucków. Kolejna, piąta już edycja więcej

Najgorętszy festiwal zimy!

Najgorętszy festiwal zimy!

Już za 3 dni rozpocznie się wydarzenie, na jakie fani ekstremalnych sportów zimowych i dobrej, elektronicznej muzyki czekali od dawna! Pięć scen, 30 artystów, widowiskowy konkurs snowboardowy i więcej

OFF FESTIVAL - SIERPIEŃ 2018

OFF FESTIVAL - SIERPIEŃ 2018

Czas mija szybko. Wydaje się, że OFF Festival 2017 skończył się ledwie chwilę temu, a tu już pełną parą ruszyły prace nad kolejną edycją. Znamy już pierwszych wykonawców, którzy więcej

WALENTYNKOWO W PKZ

WALENTYNKOWO W PKZ

Wiele emocji i atrakcji dla zakochanych zaplanował Pałac Kultury Zagłębia. Już 14 lutego br. w Sali Teatralnej PKZ odbędzie się koncert zespołu Sorry Boys! W ramach trasy „Amour więcej

Czytanie to nie kara, to przyjemność – Nicholas Sparks

Czytanie to nie kara, to przyjemność – Nicholas Sparks

100 milionów sprzedanych egzemplarzy dwudziestu tytułów na całym świecie. Ponad połowa powieści zekranizowanych. Czy te liczby mówią o sukcesie Nicholasa Sparksa? Dla niego więcej