Mia Piada - włoskie kanapki w centrum Pszczyny

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: wtorek, 23 września 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. Mia Piada

 

Czy oferta lokalu gastronomicznego może opierać się na kanapkach? Tak, a przynajmniej w przypadku, gdy jest to piada, czyli pszenne pieczywo, które największą popularnością cieszy się w północnych rejonach Włoch. By spróbować tego śródziemnomorskiego przysmaku nie trzeba jednak wyruszać na południe Europy. Wystarczy, że odwiedzimy jedyną w Polsce piadinerię, czyli lokal Mia Piada przy ulicy Warownej w Pszczynie

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Właściciel "Mia Piada" postanowił zareagować na rosnącą popularność zdrowej żywności za niską w stosunku do jakości cenę. Dlatego zdecydował się na wykorzystanie włoskiego ciasta, które jest doskonałą bazą do przygotowywania smacznych oraz pełnowartościowych posiłków. - Piadę, którą proponujemy wykonujemy sami. Wobec tego nie zawiera ona żadnych ulepszaczy czy konserwantów, jest zawsze świeża i smaczna. Podobnie jak tworzone przez nas sosy czy smażony szpinak. Dobrym obyczajem, którego przestrzegamy jest serwowanie posiłków i napojów wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku - zdradza właściciel "Mia Piada".

Oferta pszczyńskiej piadinerii jest bardzo różnorodna. Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie oraz tradycjonaliści poszukujący polskich smaków, jak i zainteresowani włoską kuchnią. Na gości czekają takie kompozycje jak piada z pszczyńską, gotowaną szynką, żółtym serem i warzywami, piada z włoską mozzarellą i dojrzewającą we włoskich piwnicach surową szynką wieprzową czy też z pikantną wędliną z Calabrii lub sycylijskim suszonym pomidorem. Są tu również potrawy, które trafiają w gusta maluchów. Dzieci uwielbiają piadę z nutellą i kokosem lub bananem. Bardzo smakuje im także piada z szynką i serem. Co odważniejsze decydują się na piadę z pomidorem, sałatą oraz pomidorowo-ziołowym sosem.

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Pszczyński lokal, który prowadzi działalność od trzech lat, wciąż jest jedyną w kraju piadinerią. Z tego też powodu właściciel nie chce zmieniać charakteru tego miejsca i do jedzenia oferuje wyłącznie piady. Na uwagę zasługują również napoje. W menu znajdziemy sztandarowe włoskie lemoniady, a wśród nich między innymi Mojito Soda oraz Chino z ekstraktu gorzkiej pomarańczy czy chinoto.

Gorące tematy

Sezon festiwali otwarty!

Sezon festiwali otwarty!

Wszystko wskazuje na to, że otwarcie tegorocznego sezonu polskich festiwali będzie naprawdę mocne! Jeżeli jeszcze nie macie planów na weekend...to już chyba po problemie. Fani muzyki więcej

Snowfest - znamy już pełen line up!

Snowfest - znamy już pełen line up!

Już niedługo SnowFest Festival powered by Tauron po raz 7. udowodni, że impreza do rana pod gołym niebem to nie tylko domena ciepłych, letnich miesięcy. Najgorętsze wydarzenie trwającego więcej

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Siódma edycja festiwalu SnowFest - najgorętszego wydarzenia w samym środku zimy - odbędzie się 28 i 29 lutego w Szczyrku. Po raz kolejny na terenie amfiteatru pojawi się liczna grupa więcej

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

Jak polskie miasto stało się rozpoznawalne na całym świecie, jak wciągnąć w marketing miejsc influencerów, jak wykorzystać storytelling w samorządach, jakie akcje społeczne prowadzić, aby więcej

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej