Mia Piada - włoskie kanapki w centrum Pszczyny

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: wtorek, 23 września 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. Mia Piada

 

Czy oferta lokalu gastronomicznego może opierać się na kanapkach? Tak, a przynajmniej w przypadku, gdy jest to piada, czyli pszenne pieczywo, które największą popularnością cieszy się w północnych rejonach Włoch. By spróbować tego śródziemnomorskiego przysmaku nie trzeba jednak wyruszać na południe Europy. Wystarczy, że odwiedzimy jedyną w Polsce piadinerię, czyli lokal Mia Piada przy ulicy Warownej w Pszczynie

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Właściciel "Mia Piada" postanowił zareagować na rosnącą popularność zdrowej żywności za niską w stosunku do jakości cenę. Dlatego zdecydował się na wykorzystanie włoskiego ciasta, które jest doskonałą bazą do przygotowywania smacznych oraz pełnowartościowych posiłków. - Piadę, którą proponujemy wykonujemy sami. Wobec tego nie zawiera ona żadnych ulepszaczy czy konserwantów, jest zawsze świeża i smaczna. Podobnie jak tworzone przez nas sosy czy smażony szpinak. Dobrym obyczajem, którego przestrzegamy jest serwowanie posiłków i napojów wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku - zdradza właściciel "Mia Piada".

Oferta pszczyńskiej piadinerii jest bardzo różnorodna. Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie oraz tradycjonaliści poszukujący polskich smaków, jak i zainteresowani włoską kuchnią. Na gości czekają takie kompozycje jak piada z pszczyńską, gotowaną szynką, żółtym serem i warzywami, piada z włoską mozzarellą i dojrzewającą we włoskich piwnicach surową szynką wieprzową czy też z pikantną wędliną z Calabrii lub sycylijskim suszonym pomidorem. Są tu również potrawy, które trafiają w gusta maluchów. Dzieci uwielbiają piadę z nutellą i kokosem lub bananem. Bardzo smakuje im także piada z szynką i serem. Co odważniejsze decydują się na piadę z pomidorem, sałatą oraz pomidorowo-ziołowym sosem.

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Pszczyński lokal, który prowadzi działalność od trzech lat, wciąż jest jedyną w kraju piadinerią. Z tego też powodu właściciel nie chce zmieniać charakteru tego miejsca i do jedzenia oferuje wyłącznie piady. Na uwagę zasługują również napoje. W menu znajdziemy sztandarowe włoskie lemoniady, a wśród nich między innymi Mojito Soda oraz Chino z ekstraktu gorzkiej pomarańczy czy chinoto.

Gorące tematy

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

Jak polskie miasto stało się rozpoznawalne na całym świecie, jak wciągnąć w marketing miejsc influencerów, jak wykorzystać storytelling w samorządach, jakie akcje społeczne prowadzić, aby więcej

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej

PR W SAMORZĄDZIE JUŻ WE WRZEŚNIU

PR W SAMORZĄDZIE JUŻ WE WRZEŚNIU

Samorządowa gra o tron - rusza konkurs Kryształy PR-u Zmagania serialowych bohaterów o miejsce na tronie dobiegły końca. Ich role przejął jednak ktoś inny, a rozgrywka toczy się więcej

AIR SHOW W 100 LECIE POWSTAŃ ŚLĄSKICH

AIR SHOW W 100 LECIE POWSTAŃ ŚLĄSKICH

Widowiskowe podniebne akrobacje, rekonstrukcje walk i historyczne dioramy – już 15 czerwca na katowicki Muchowiec powróci FAJERA! W tym roku wydarzenie zostało włączone w oficjalne obchody więcej

FEST FESTIWAL 2019

FEST FESTIWAL 2019

Ponad 60 koncertów, 535 hektarów parku, który przewyższa swoją powierzchnią nowojorski Central Park, festiwalowe miasteczko i muzyczne gwiazdy z najwyższej półki więcej