Mia Piada - włoskie kanapki w centrum Pszczyny

Kategorie: PSZCZYNA
Utworzone: wtorek, 23 września 2014 Autor: Dawid Kwiecień
fot. Mia Piada

 

Czy oferta lokalu gastronomicznego może opierać się na kanapkach? Tak, a przynajmniej w przypadku, gdy jest to piada, czyli pszenne pieczywo, które największą popularnością cieszy się w północnych rejonach Włoch. By spróbować tego śródziemnomorskiego przysmaku nie trzeba jednak wyruszać na południe Europy. Wystarczy, że odwiedzimy jedyną w Polsce piadinerię, czyli lokal Mia Piada przy ulicy Warownej w Pszczynie

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Właściciel "Mia Piada" postanowił zareagować na rosnącą popularność zdrowej żywności za niską w stosunku do jakości cenę. Dlatego zdecydował się na wykorzystanie włoskiego ciasta, które jest doskonałą bazą do przygotowywania smacznych oraz pełnowartościowych posiłków. - Piadę, którą proponujemy wykonujemy sami. Wobec tego nie zawiera ona żadnych ulepszaczy czy konserwantów, jest zawsze świeża i smaczna. Podobnie jak tworzone przez nas sosy czy smażony szpinak. Dobrym obyczajem, którego przestrzegamy jest serwowanie posiłków i napojów wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku - zdradza właściciel "Mia Piada".

Oferta pszczyńskiej piadinerii jest bardzo różnorodna. Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie oraz tradycjonaliści poszukujący polskich smaków, jak i zainteresowani włoską kuchnią. Na gości czekają takie kompozycje jak piada z pszczyńską, gotowaną szynką, żółtym serem i warzywami, piada z włoską mozzarellą i dojrzewającą we włoskich piwnicach surową szynką wieprzową czy też z pikantną wędliną z Calabrii lub sycylijskim suszonym pomidorem. Są tu również potrawy, które trafiają w gusta maluchów. Dzieci uwielbiają piadę z nutellą i kokosem lub bananem. Bardzo smakuje im także piada z szynką i serem. Co odważniejsze decydują się na piadę z pomidorem, sałatą oraz pomidorowo-ziołowym sosem.

Miada Piada - włoska kuchnia w Pszczynie
fot. Mia Piada

Pszczyński lokal, który prowadzi działalność od trzech lat, wciąż jest jedyną w kraju piadinerią. Z tego też powodu właściciel nie chce zmieniać charakteru tego miejsca i do jedzenia oferuje wyłącznie piady. Na uwagę zasługują również napoje. W menu znajdziemy sztandarowe włoskie lemoniady, a wśród nich między innymi Mojito Soda oraz Chino z ekstraktu gorzkiej pomarańczy czy chinoto.

Gorące tematy

CO MA WSPÓLNEGO DORADCA TRUMPA, MACIEJ ORŁOŚ I PREZYDENT MIASTA?

CO MA WSPÓLNEGO DORADCA TRUMPA, MACIEJ ORŁOŚ I PREZYDENT MIASTA?

Zaufany doradca Donalda Trumpa Jonny Daniels, Maciej Orłoś i kilkunastu czołowych ekspertów od wizerunku, PR-u i marketingu w Polsce. I temat przewodni: Marketing polityczny a polityka wyborów. więcej

OFF-EM O OFF-IE

OFF-EM O OFF-IE

Ten festiwal nie ma się podobać. Ma intrygować, zadawać pytania, pobudzać do dyskusji i pokazywać wszystko to, co stanowi alternatywę dla utartych ścieżek muzycznych, myślowych, mentalnych. więcej

JEŚLI UDAŁO MI SIĘ TAM, UDA MI SIĘ WSZĘDZIE

JEŚLI UDAŁO MI SIĘ TAM, UDA MI SIĘ WSZĘDZIE

Rozmowa z Rafałem Olbińskim, polskim malarzem, grafikiem, twórcą ilustracji i plakatów znanych na całym świecie. więcej

Męskie Granie - Katowice

Męskie Granie - Katowice

Męskie Granie w Katowicach, czyli muzyczne legendy i nowe brzmienia Męskie Granie już w sobotę 22 lipca w Katowicach. Będzie to trzeci koncert sponsorowanej przez markę Żywiec trasy. Na więcej

GLIWICE - JAZZ W RUINACH

GLIWICE - JAZZ W RUINACH

Jazz w Ruinach, jeden z najoryginalniejszych festiwali jazzowych, skupiający się na młodych, wschodzących gwiazdach, festiwal interdyscyplinarny, łączący kolejne obszary sztuki, rusza po raz więcej