Są dwa rodzaje wizyt w lokalu gastronomicznym. Pierwsza jest potrzebą chwili. Jesteśmy poza domem, spieszymy się, ale zjeść coś trzeba. Naszym wyborem kieruje przypadek. Na chybił trafił wybieramy lokal w pobliżu. Drugi rodzaj to już bardziej świadoma decyzja. Mamy ochotę na gastronomiczną ucztę, na jakiś wyszukany smak. Chcemy, by wizyta w lokalu była świętem dla naszego podniebienia. Szukamy więc lokalu, który trafi w nasz gust i spełni oczekiwania.
REGIONALNA GESSLER I EUROPEJSKI MICHELIN
Renesans polskiej gastronomii, która wyszła z przaśnej stołówki i dołączyła do światowej elity wyjątkowych smaków, podkreślają prestiżowe przewodniki kulinarne uwzględniające polskie restauracje i hotele. W czerwonej książeczce Michelin 2014, najbardziej znanym i prestiżowym rankingu europejskich restauracji i hoteli, znalazło się w tym roku 41 polskich restauracji. Jednak tylko jedna z nich otrzymała najwyższe wyróżnienie "gwiazdkę" Michelin. Jest to "Atelier Amaro", restauracja znanego z telewizyjnych programów Top Chef i Hell's Kitchen, Wojciecha Modesta Amaro.

fot. magazyn-kuchnia.pl
W grudniu br. pojawił się także jeden z najbardziej prestiżowych na świecie przewodnik kulinarny "Gault & Millau". W 1965 roku we Francji założyli go dwaj krytycy kulinarni Henri Gault i Christian Millau. W tym roku po raz pierwszy przewodnik rekomenduje 250 polskich restauracji, 90 hoteli i 80 produktów regionalnych.
Uzupełnieniem dla tych międzynarodowych drogowskazów prowadzących do najlepszych polskich lokali gastronomicznych jest przewodnik najbardziej znanej w Polsce restauratorki Magdy Gessler. Nosi on tytuł: "101 najlepszych polskich restauracji i hoteli w Polsce. Przewodnik 2014/2015". Wszystkie wyróżnione lokale łączy jedno. Żaden z nich nie należy do hotelowych czy gastronomicznych sieci. Każdy stanowi autonomiczną i przeważnie regionalną propozycję kulinarną.
"WUJEK" GOGLE PODPOWIADA...
Jak wszędzie, tak i w gastronomii nowe mobilne możliwości technologiczne dokonały i dokonują rewolucji w zakresie przekazywania informacji. Pierwsze kroki w poszukiwaniu restauracji oferującej oczekiwane potrawy i smaki kierujemy do internetu i poprzez jedną z wyszukiwarek szybko trafiamy na setki i tysiące ofert kulinarnych. Jest wiele portali specjalizujących się w tematach gastronomicznych, a jednocześnie stwarzających rolę przewodnika po lokalach. Taką funkcję spełnia na przykład portal www.gdziezjesc. info. Możemy tam określić region oraz interesujący nas rodzaj kuchni i trafić w wybraną ofertę. Jednak mankamentem tej i wielu innych stron jest brak jakiejkolwiek weryfikacji lokali dokonywanej przez znawców tematu. Strony te działają na zasadach komercyjnych i każdy za odpowiednią kwotę może w tym gronie restauracji się znaleźć. Nieco inny charakter mają strony polecające różne smaki kulinarne. Jedną z nich prowadzi "Panorama Silesia". Strona www.warzymy.pl specjalizuje się w promocji regionalnej kuchni śląskiej, a swoje oddziały ma w każdej kuchni, w której powstają opisywane na portalu potrawy.