Bulwa Nać - bo ziemniaki nie muszą być tuczące

Kategorie: Silesia24
Utworzone: poniedziałek, 14 września 2015 Autor: Dawid Kwiecień
fot. fot. Bulwa Nać

 

Ziemniaki na pozór wydają się produktem dość pospolitym. Okazuje się jednak, że wystar­czy dobry pomysł, by lokal ser­wujący ziemniaki szybko zdobył ogromną popularność i bardzo dobre oceny smakoszy. Najlep­szym tego przykładem jest so­snowiecka "Bulwa Nać".

- Ziemniaki zna każdy i każdy jadł je choćby ze schabowym albo po prostu w postaci frytek czy też placków ziemniaczanych. Większość zna, lubi ziemniaki i umieszcza je w swojej codziennej die­cie. Co więcej, coraz więcej osób rozumie, że są one zdrowie i nie muszą tuczyć. To cieszy. Oczy­wiście jeśli polejemy je ciężkim sosem i zjemy ze smażonym schabowym, nie będzie to najlżejszy posiłek. Jeśli natomiast przyrządzimy je z oliwą lub odrobiną masła i zdrowymi dodatkami, to wszystko zaczyna nabierać sensu - mówi Michał, właściciel "Bulwa Nać".

Bulwa Nać w Sosnowcu
fot. Bulwa Nać

Na czym polega fenomen sosnowieckiego lo­kalu? Używa się tu dużych ziemniaków o spe­cjalnym typie, które zawierają większą ilość skrobi. Właściciele długo szukali odpowiedniego dostawcy, ale w końcu się udało. Dostarczone ziem­niaki trafiają więc do pieca, gdzie w wy­sokiej temperaturze pieczą się przez po­nad godzinę. Następ­nie przekrawa się je, wkłada do środka masło i ser, ugnia­ta i nakłada wybrane farsze. Jeśli chodzi o ro­dzaj nadzienia, to klienci mają spory wybór. W "Bulwa Nać" królują przede wszystkim farsze wegańskie i wegetariańskie, ale właściciele pamiętają również o mięsożercach. Możemy skosztować ziemniaków z hummusem, pesto z pietruszki lub rukoli, pastą z groszku z miętą, tuńczykiem czy też pulled pork, czyli pieczoną w niskiej temperaturze przez długi czas łopatką wieprzową, podawaną z konfiturą z czerwonej cebuli i roszponką.

Bulwa Nać w Sosnowcu
fot. Bulwa Nać

Właściciele stawiają na oryginalność również w kwestii napojów. Do posiłku możemy zamówić lemoniadę ich produkcji z dodatkiem mięty, która zamiast cukru słodzona jest ksylitolem. Oprócz tego w menu znajdziemy Bombillę na bazie yerby mate, Moonbrothers - lekko ga­zowaną soczystą lemoniadę, kefir z ko­perkiem. W "Bulwa Nać" nie znajdziemy więc niczego, co kojarzy się z masową produkcją.

Choć "Bulwa Nać" jest stosunkowo młodym miejscem w Sosnowcu, to już można stwier­dzić, że z pewnością długo utrzyma się na kuli­narnej mapie regionu. Ciekawy pomysł, będący świetną alternatywą dla miłośników dobrego jedzenia, już teraz przyniósł lokalowi wielu sta­łych klientów.

"Bulwa Nać"
ul. Targowa 8
Sosnowiec

Gorące tematy

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Siódma edycja festiwalu SnowFest - najgorętszego wydarzenia w samym środku zimy - odbędzie się 28 i 29 lutego w Szczyrku. Po raz kolejny na terenie amfiteatru pojawi się liczna grupa więcej

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

Jak polskie miasto stało się rozpoznawalne na całym świecie, jak wciągnąć w marketing miejsc influencerów, jak wykorzystać storytelling w samorządach, jakie akcje społeczne prowadzić, aby więcej

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej

PR W SAMORZĄDZIE JUŻ WE WRZEŚNIU

PR W SAMORZĄDZIE JUŻ WE WRZEŚNIU

Samorządowa gra o tron - rusza konkurs Kryształy PR-u Zmagania serialowych bohaterów o miejsce na tronie dobiegły końca. Ich role przejął jednak ktoś inny, a rozgrywka toczy się więcej

AIR SHOW W 100 LECIE POWSTAŃ ŚLĄSKICH

AIR SHOW W 100 LECIE POWSTAŃ ŚLĄSKICH

Widowiskowe podniebne akrobacje, rekonstrukcje walk i historyczne dioramy – już 15 czerwca na katowicki Muchowiec powróci FAJERA! W tym roku wydarzenie zostało włączone w oficjalne obchody więcej