Bulwa Nać - bo ziemniaki nie muszą być tuczące

Kategorie: Silesia24
Utworzone: poniedziałek, 14 września 2015 Autor: Dawid Kwiecień
fot. fot. Bulwa Nać

 

Ziemniaki na pozór wydają się produktem dość pospolitym. Okazuje się jednak, że wystar­czy dobry pomysł, by lokal ser­wujący ziemniaki szybko zdobył ogromną popularność i bardzo dobre oceny smakoszy. Najlep­szym tego przykładem jest so­snowiecka "Bulwa Nać".

- Ziemniaki zna każdy i każdy jadł je choćby ze schabowym albo po prostu w postaci frytek czy też placków ziemniaczanych. Większość zna, lubi ziemniaki i umieszcza je w swojej codziennej die­cie. Co więcej, coraz więcej osób rozumie, że są one zdrowie i nie muszą tuczyć. To cieszy. Oczy­wiście jeśli polejemy je ciężkim sosem i zjemy ze smażonym schabowym, nie będzie to najlżejszy posiłek. Jeśli natomiast przyrządzimy je z oliwą lub odrobiną masła i zdrowymi dodatkami, to wszystko zaczyna nabierać sensu - mówi Michał, właściciel "Bulwa Nać".

Bulwa Nać w Sosnowcu
fot. Bulwa Nać

Na czym polega fenomen sosnowieckiego lo­kalu? Używa się tu dużych ziemniaków o spe­cjalnym typie, które zawierają większą ilość skrobi. Właściciele długo szukali odpowiedniego dostawcy, ale w końcu się udało. Dostarczone ziem­niaki trafiają więc do pieca, gdzie w wy­sokiej temperaturze pieczą się przez po­nad godzinę. Następ­nie przekrawa się je, wkłada do środka masło i ser, ugnia­ta i nakłada wybrane farsze. Jeśli chodzi o ro­dzaj nadzienia, to klienci mają spory wybór. W "Bulwa Nać" królują przede wszystkim farsze wegańskie i wegetariańskie, ale właściciele pamiętają również o mięsożercach. Możemy skosztować ziemniaków z hummusem, pesto z pietruszki lub rukoli, pastą z groszku z miętą, tuńczykiem czy też pulled pork, czyli pieczoną w niskiej temperaturze przez długi czas łopatką wieprzową, podawaną z konfiturą z czerwonej cebuli i roszponką.

Bulwa Nać w Sosnowcu
fot. Bulwa Nać

Właściciele stawiają na oryginalność również w kwestii napojów. Do posiłku możemy zamówić lemoniadę ich produkcji z dodatkiem mięty, która zamiast cukru słodzona jest ksylitolem. Oprócz tego w menu znajdziemy Bombillę na bazie yerby mate, Moonbrothers - lekko ga­zowaną soczystą lemoniadę, kefir z ko­perkiem. W "Bulwa Nać" nie znajdziemy więc niczego, co kojarzy się z masową produkcją.

Choć "Bulwa Nać" jest stosunkowo młodym miejscem w Sosnowcu, to już można stwier­dzić, że z pewnością długo utrzyma się na kuli­narnej mapie regionu. Ciekawy pomysł, będący świetną alternatywą dla miłośników dobrego jedzenia, już teraz przyniósł lokalowi wielu sta­łych klientów.

"Bulwa Nać"
ul. Targowa 8
Sosnowiec

Gorące tematy

Sezon festiwali otwarty!

Sezon festiwali otwarty!

Wszystko wskazuje na to, że otwarcie tegorocznego sezonu polskich festiwali będzie naprawdę mocne! Jeżeli jeszcze nie macie planów na weekend...to już chyba po problemie. Fani muzyki więcej

Snowfest - znamy już pełen line up!

Snowfest - znamy już pełen line up!

Już niedługo SnowFest Festival powered by Tauron po raz 7. udowodni, że impreza do rana pod gołym niebem to nie tylko domena ciepłych, letnich miesięcy. Najgorętsze wydarzenie trwającego więcej

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Snowfest - drugie ogłoszenie!

Siódma edycja festiwalu SnowFest - najgorętszego wydarzenia w samym środku zimy - odbędzie się 28 i 29 lutego w Szczyrku. Po raz kolejny na terenie amfiteatru pojawi się liczna grupa więcej

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

MIASTA MAJĄ DOBRY PR

Jak polskie miasto stało się rozpoznawalne na całym świecie, jak wciągnąć w marketing miejsc influencerów, jak wykorzystać storytelling w samorządach, jakie akcje społeczne prowadzić, aby więcej

Nowa muzyka

Nowa muzyka

Na mapie polskich festiwali można spokojnie doliczyć się co najmniej kilkudziesięciu pozycji. Niektóre są małe, kameralne, zaszyte w podziemiach fortu lub leśnej głuszy. Inne wręcz więcej