Święta bez jaj

Utworzone: wtorek, 22 marca 2016

Kiedy myślimy o wielkanocnych potrawach jako pierwsze pojawiają się jajka. Zaraz za nimi na myśl przychodzi smak domowego pasztetu, żurku z białą kiełbasą i sałatki warzywnej z majonezem. W kolejce czekają też pyszne baby, serniki i mazurki, których zdobienie nierzadko łączy pokolenia. Co jednak zrobić, kiedy ze względu na przekonania nie je się większości składników, z których składają się powyższe dania? Czy da się obchodzić Wielkanoc bez produktów pochodzenie zwierzęcego? Okazuje się, że tak! I że wcale nie są to święta mniej smaczne.

To, co dla jednych jest niewyobrażalnym wręcz wyrzeczeniem, dla innych jest po prostu konsekwencją życiowych wyborów. Weganie - bo to oni świadomie wykluczają ze swojej diety nie tylko mięso, ale i produkty pochodzenia zwierzęcego - decydują się na to ze względów etycznych, zdrowotnych, ekologicznych, duchowych czy religijnych. W ich codziennym menu nie znajdziecie nabiału, serów, a nawet miodu. Jest w nich za to mnóstwo zdrowych, a czasem dość egzotycznych składników, które zastępują "tradycyjne" komponenty i pozwalają na dietę obfitującą we wszystkie niezbędne organizmowi elementy.

Zielony Most

Mazurek z okary z żurawiną i morelami

- Dieta z wyłączeniem produktów pochodzenia zwierzęcego nie musi być wbrew pozorom dietą prowadzącą do niedoborów pokarmowych  - wyjaśnia Marzena Rojek, dietetyk - Poprzez prawidłową kompozycję jadłospisu, zręczne zestawianie ze sobą zdrowych roślinnych produktów możemy pokryć zapotrzebowanie na prawie wszystkie (poza witaminą B12 oraz witaminą D3) niezbędne składniki odżywcze. Dodatkowo niesie za sobą wiele korzyści zdrowotnych jest bowiem bogata w minerały, witaminy,  związki o działaniu antyoksydacyjnym oraz włókno pokarmowe. Mądrze stosowana może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób takich jak niektóre typy nowotworów, miażdżyca czy cukrzyca typu II - dodaje.

Zielony Most

Wielkanocny stół wegański

 

Również sami weganie podkreślają, że ich kuchnia niewiele różni się od tej znanej w większości domów.

- Fakt, że nie jemy mięsa nie znaczy, że nie przygotowujemy sobie pieczeni, kotletów czy zup - wyjaśnia Aleksandra Żerkowska, weganka, działaczka pro zwierzęca i właścicielka wegańskiego bistro Zielony Most - W czasie Świąt Wielkanocnych nie odmawiamy sobie żadnej z potraw, jakie przygotowuje większość osób. Stosujemy po prostu inne składniki - mówi.

Co więc znajdziemy na wegańskim śniadaniu wielkanocnym? Pastę "jajeczną" stworzoną z ekologicznego tofu i kaszy jaglanej. Pasztet warzywny i hummus, które smakują nawet najbardziej "mięsożernym" osobnikom. Wegański majonez domowej roboty, zrobiony na bazie greckiej oliwy z oliwek, a nawet białą kiełbasę wegańską, wzbogaconą o dodatek siemienia lnianego. Jeśli zaś naszym fetyszem są słodkości i desery, wybierać możemy między szarlotką orkiszową, muffinkami czekoladowymi, sernikiem kokosowym z kaszy jaglanej, wegańskim keksem czy egzotycznie brzmiącym tofurnikiem orzechowym. Niektóre dania, takie jak tofurnik właśnie, zainteresować powinny również osoby chore na celiakię, są bowiem całkowicie bezglutenowe.

Zielony Most

Pasta jajeczna bez jajek - tofu, sól czarna, kurkuma

 

- Staramy się zachować tradycję, jednocześnie nie rezygnując z własnych przekonań. Nasz stół i świąteczne potrawy naprawdę niewiele różnią się smakiem od tych przygotowanych z użyciem mięsa, ale są zdrowsze i nie powodują cierpienia żadnej żywej istoty - podkreśla Żerkowska - Wcześniej wegańska kuchnia była nieco trudniejsza, ze względu na mniejszą dostępność składników. Dziś jednak nie ma już żadnego problemu z zakupem tofu czy hummusu, dostępnych właściwie w każdym większym sklepie.

Wszystkich, którzy chcieliby zasmakować w wegańskim menu na co dzień i od święta, zapraszamy do bistro Zielony Most - pierwszego w 100% wegańskiego lokalu w Katowicach. Mieści się on przy ul. Słowackiego 12 w Katowicach, a otwarty jest przez cały tydzień od 11.00 do 20.00. Można w nim również zamówić wielkanocne dania - wystarczy kontakt osobisty w lokalu lub mailowy pod adresem bistrowege@gmail.com

Gorące tematy

Czytanie to nie kara, to przyjemność – Nicholas Sparks

Czytanie to nie kara, to przyjemność – Nicholas Sparks

100 milionów sprzedanych egzemplarzy dwudziestu tytułów na całym świecie. Ponad połowa powieści zekranizowanych. Czy te liczby mówią o sukcesie Nicholasa Sparksa? Dla niego więcej

TYRASPOL - MIASTO WIDMO

TYRASPOL - MIASTO WIDMO

Tyraspol zwany „miastem widmem” to stolica jednego z najbardziej tajemniczych „państw” w Europie. Samo określenie „państwo” jest pewnym nadużyciem, ponieważ żaden kraj na świecie więcej

CO MA WSPÓLNEGO DORADCA TRUMPA, MACIEJ ORŁOŚ I PREZYDENT MIASTA?

CO MA WSPÓLNEGO DORADCA TRUMPA, MACIEJ ORŁOŚ I PREZYDENT MIASTA?

Zaufany doradca Donalda Trumpa Jonny Daniels, Maciej Orłoś i kilkunastu czołowych ekspertów od wizerunku, PR-u i marketingu w Polsce. I temat przewodni: Marketing polityczny a polityka wyborów. więcej

OFF-EM O OFF-IE

OFF-EM O OFF-IE

Ten festiwal nie ma się podobać. Ma intrygować, zadawać pytania, pobudzać do dyskusji i pokazywać wszystko to, co stanowi alternatywę dla utartych ścieżek muzycznych, myślowych, mentalnych. więcej

JEŚLI UDAŁO MI SIĘ TAM, UDA MI SIĘ WSZĘDZIE

JEŚLI UDAŁO MI SIĘ TAM, UDA MI SIĘ WSZĘDZIE

Rozmowa z Rafałem Olbińskim, polskim malarzem, grafikiem, twórcą ilustracji i plakatów znanych na całym świecie. więcej